Skip to main content

Merkez Tanıtımı

Merkezimiz, 2012 yılında Alman Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi ismiyle kurulmuş olup Türk Hukuku’nun menşei olan Alman Hukukunu odağına alan çalışmalar gerçekleştirmiştir. 
Yirmibirinci yüz yılda yaşanan gelişmelere paralel olarak evrensel hukukun özünde ulaştığı seviye, ulusal hukukları kökten etkilemiştir. Özellikle insan hakları bağlamında ülkelerin ulusal mevzuatları, uluslararası metinlerin de etkisi ile birbirlerine yakın bir yapıya bürünmüşlerdir. Bu gelişme ulusal mevzuatların, menşei metinlerden fazlasıyla farklılaşmasına neden olmuştur. Böyle bir süreç doğaldır ki, ulusların kendi mevzuatlarının anlamlandırılmasını sağlayabilmek için dünya perspektifinde büyük resmi görmeyi ve anlattıklarını okuyabilmeyi zorunlu kılmıştır. 
Salt menşei hukuku bilmek bir yol açmakla birlikte zaman içinde bakış açısında tek düzeliğe neden olacağı için, farklı sistemleri anlamak, anlamlandırmak, ulusal sistemimize uyumlandırmak için çalışmaların yapılması, diğer ülke hukukçularının bakış açılarının anlaşılması, ortak çalışma ve iş birliklerinin gerçekleştirilmesi bu zamanda önem arz etmektedir düşüncesindeyiz. 
 Kısaca ortaya koymaya çalıştığımız amacımız, yoğun bir beyin fırtınasının ürünüdür esasen. Bu düşünce nüveleri, yeni bir bakış açısıyla kurgulanan idealleri hayata geçirmek için yapılması gerekenlere yoğunlaşmış ve 2024 yılı itibarıyla Merkez’in yeniden yapılanma sürecini başlatmıştır. 
Karşılaştırmalı hukuk araştırmaları yapmak ve uygulamaları inceleyerek, ulusal hukuka katkı sunacak çalışmaları gerçekleştirmek, çıktıları kamu ile paylaşmak, ülkeler arası iş birliğini sağlayarak proje ve ortak çalışmalar yürütmek, yurt içi veya yurt dışı lisansüstü öğrencilerine araştırma ve çalışma olanakları yaratmak, önemli ve güncel konularda uzmanların görüşlerini almak yeni yapılanmış Merkez’in görevleri arasında olacaktır. 
Bu bağlamda, evrensel hukuk prensipleri çerçevesinde, insan haklarına dayalı norm ve düzenlemeler üzerinde çalışmakta, diğer ülke hukuk sistemlerini tanıtıcı çalışmalar yapmakta ve yabancı hukukların Türk hukukuna yansımaları üzerinde araştırmalar yaparak bu araştırma sonuçlarını değerlendirmekte ve yayınlamaktadır. 
Karşılaştırmalı hukuktaki düzenlemelerin ve güncel sorunların Türk hukukunda nasıl uygulanacağına ilişkin çalışmalar yapma hedefinde olan Merkez, Türk-Alman Hukuku arasındaki ilişkiyi ise, ayrıca ele almaktadır. Merkez, Türk hukuku üzerinde büyük etkisi bulunan Alman hukukunu araştırmak, Alman hukukunun temel kanunları, yargı kararları, bilimsel çalışmaları ve güncel tartışmalı konularının Türk hukukundaki muhtemel etkilerini gözeterek hukuk çevrelerine aktarmayı amaçlamaktadır.
Merkez’imiz yeni Yönetim Kurulu ve Danışma Kurulu ile çok yakın bir zamanda aktif çalışmaya başlıyor olacaktır. 
Evrensel ve olması gereken Hukukun ışığında, insan odaklı çalışmaların Merkez’i olma yolunda bizimle olmanızdan mutluluk duyarız...